Öppen källkod i offentlig förvaltning

Jag brukar inte ta upp politiska frågor på denna blogg men idag gör jag ett undantag…

Det faktum att många kommuner idag sitter med IT-stöd i sina verksamheter som baseras på stängd, proprietär, mjukvara vars licenser ligger i händerna på utländska bolag och konsortier är för mig störande. Inte bara p.ga det ibland löjligt dyra priserna utan också för den risk detta innebär vid ev. konfliktsituation med annat land, både för Svergies och det land där licens-givaren finns räkning.

Har man, som många, ett nät baserat på Microsofts produkter kan man utan vidare förvarning, trots ingånga avtal, bli tivngad att stänga ner alla system p.g.a uppkommna problem och konflikter. Hur stor risken är vet jag inte men att det alls går att göra är oroväckande. Tänk dig att du inte kan få ut din medicin från Aptoteket efter att deras recepthantering blivit avstängd, eller om du inte kan få ut dina pengar för föräldraledighet. Detta var bara små exempel men fler kan man gissa sig till om man tar sig tid att läsa runt på nätet.

Hur kan detta motverkas? Jo genom att man redan idag låter myndigheter och offentligägda bolag kasta ut de licenstyngda, utlandsägda, mjukvarorna och systemen och gå över till sådant som baseras på öppen källkod som man själva kan skaffa sig 100% kontroll över. Argumentet att man inte kan ha kontroll över en öppen miljö är inte ett gångbart argument, bara ett bevis på okunskap.

Kommentarer är mer än välkommna men håll en artig och saklig ton, annars godkänns inte kommentaren.

Piratpartiet är ett av de få partier som har övergång till öppenkällkod på sin agenda, läs här.

Advertisements

Comments are closed.